Hvad er en gulvafslibning?

22 september 2020 Camilla Skøtt

Har du googlet lidt på istandsættelse eller renovering af trægulve, så er du garanteret faldet over “gulvafslibning” – men hvad indebærer en gulvafslibning, og kan alle trægulve slibes? Det svarer vi på i denne artikel.

Lad os starte ved begyndelsen; hvad er en gulvafslibning. Jo, som navnet ret så fint antyder, så er en gulvafslibning en teknik, hvor du – surprise – sliber gulvet. Det foregår med en stor gulvafslibningsmaskine, hvor der sidder sandpapir med forskellige kornstørrelse alt efter, hvor langt i slibeprocessen du er. Når gulvsliberen kører, fjernes det øverste lag af træet, og dermed elimineres skrammer, ridser og overfladiske misfarvninger, så gulvet bliver så godt som nyt.

Så kort og godt: En gulvafslibning er en renovering af et trægulv. Efter billedet tager vi et kig på det næste spørgsmål; kan alle trægulve slibes?

Kan alle trægulve slibes?

Som udgangspunkt kan de fleste trægulve slibes, men det kræver naturligvis, at brædderne er tykke nok til at man ikke sliber igennem. Men er de dét – ja, så kan gulvet slibes.

Når trægulvet er færdigslebet, skal det behandles med enten lak, olie eller sæbe, så det bliver modstandsdygtigt overfor skidt, snavs og generel brug. Men hvilken overfladebehandling skal du vælge til dit gulv? Det afhænger af dine ønsker til udseende og ikke mindst af dine krav i forhold til rengøring.

Vil du have let rengøring og minimalt vedligehold, så skal du gå med lak. Kan du nøjes med en mellemting mod at få et mere naturligt udseende, kan du gå med olie, og hvis du vil have så naturligt et trægulv som muligt, bør du vælge en sæbebehandling – er sidstnævnte tilfældet skal du dog være opmærksom på, at det kræver en del kræfter, når gulvet skal gøres rent, ligesom det sætter nogle krav i forbindelse med vedligeholdelse, hvis gulvet fortsat skal være flot efter et år eller to.

Flere Nyheder

17 september 2021

Skal du have ny bil?