Press "Enter" to skip to content

Frikadeller som vor mor lavede dem (næsten)

Frikadeller – de gode, gammeldags, som mormor lavede dem – er stadig et sikkert hit på de danske middagsborde. Langt de fleste børn elsker de lune kødboller med den sprøde stegeskorpe og den lækre konsistens, og derfor er frikadeller med brun sovs og kartofler en udødelig klassiker.

Frikadeller – klassisk dansk mad med mulighed for variation

Den helt grundlæggende opskrift på frikadeller indeholder helt enkle ingredienser som hakket kalve- og flæske kød, mel, mælk, løg, salt og peber. Der findes dog mange forskellige fortolkninger af – og tilføjelser til – den populære delikatesse. Frikadeller kan sagtens varieres – nogle mennesker foretrækker at anvende lammekød i stedet for svinekød, og andre erstatter en del af kødet med såkaldt plantefars.

Du kan sætte dit eget personlige præg på dine frikadeller ved at tilføje krydderier, for eksempel rosmarin eller timian, erstatte de almindelige løg med finthakket forårsløg, eller kunne revne gulerødder, peberfrugter i tern, eller sågar ristet bacon i frikadelle farsen. Samtidig behøver du ikke nødvendigvis servere dine frikadeller på klassisk vis, det vil sige i selskab med brun sovs, kogte kartofler, og asier eller syltede agurker. Du kan for eksempel anvende dine frikadeller i en lækker frikadelle sandwich – dette kræver blot burgerboller af god kvalitet, remoulade, rødkål, syltede agurker og – alt efter smag og behag – sennep og ketchup. Frikadeller kan også spises med pasta og tomatsovs, som et hurtigt og let alternativ til spaghetti med kødsovs.

Det er let og billigt at lave dine egne frikadeller

Den forholdsvis enkle ingrediensliste til klassiske, danske frikadeller indeholder ikke noget, du ikke kan finde i et helt almindeligt supermarked. Og samtlige ingredienser hører til i den forholdsvis billige ende, så frikadeller vil aldrig vælte dit budget. Samtidig behøver du ikke det mest avancerede køkkengrej for at fremstille lækre frikadeller. Du skal blot bruge en skål, en kniv, et spækkebræt og en god pande – så er du godt på vej.

Find en god opskrift på traditionelle frikadeller på dk-kogebogen.dk